Kanin: Hur gamla kan de bli?

Hur länge kan en kanin leva?
I det vilda bli inte kaniner mycket mer än 3-4år, det är lite skillnad mot hur länge de kan leva i fångenskap.
Förväntad livslängd om inte kaninen blir sjuk är ca 6-8år, men de kan bli över 10år gamla med rätt gener och god omvårdnad.
Jämför mot de vilda kaninerna har tamkaninen inte lika många faror i sina liv. De får mat, blir inte jagade av rovdjur och lever i en kontrollerad miljö med mindre risk för sjukdomar.
Vad kan man då göra för att ha så bra förutsättningar som möjligt?
- Se till att kaninen inte blir skrämd, blir den rädd kan den nämligen i värsta fall dö av en hjärtattack.
- Utsätt inte kaninen för höga temperaturer, eller plötsliga temperaturväxlingar. Ta tex inte in en utekanin på vintern för att kela med den, kaninerna har väldigt svårt att styra reglera sin kroppstemperatur.
- RÄTT näring. De behöver fiberrikt hö av god kvalitet. Det minskar problem med tänderna, övervikt och ger en bra matsmältning. Mata gärna i höhäck så att maten inte blir förorenad. De behöver ständig tillgång till rent friskt vatten och klarar sig inte utan vatten under längre tid.
- Regelbunden rengöring i buren minskar risk för bakterier och ohyra. Långhåriga kaniner behöver även en bra pälsvård.
- Aktivering, både fysisk och mental är viktigt för kaninen. Låt den komma ut och röra på sig dagligen. Bygg hinder som man lär den att hoppa över. Kaniner är otroligt lätta att lära olika saker om man bara lägger lite tid på det. Man kan också ge den olika fodergömmor så att den får söka sin mat.

Se här vad du kan lära din kanin!
www.youtube.com/watch?v=TpRQ8aidsOc