Hund: Vad behöver en valp lära sig

Har du en ny valp i familjen?

Kanske är det din första valp eller var det kanske länge sedan.
Vad behöver man egentligen lära sin valp?
Vi ger några tips på vad som kan vara bra att tänka på.

1. Socialisera valpen och låt den vara med och vänja sig med många olika miljöer. Välj ställen där du har en miljö som du kan kontrollera. De mest stressiga och högljudda platserna bör undvikas.

2. Träna hunden att vara ensam. Detta skall göras långsamt och under korta stunder.

3. Träna valpen att bli rumsren. Detta kan ta olika lång tid för olika valpar. Ha tålamod. Kommer man ihåg att efter sömn, lek och mat så är risken störst, så hinner man ut innan det är dax så förstår valpen snabbt att det är ute behoven skall göras.

4. Se till att valpen har avsedda saker som den får tugga på, då kan du rädda många prylar som den inte får ha. Tar valpen ändå något annat - gör ett byte och ge något av de avsedda sakerna..

5. Börja träna valpen i små steg. Försök att använda positiva belöningar men belöna inte vid fel tillfälle. Och "prata" inte för mycket när du tränar - hur skall valpen då veta vilka ord den skall lyssna på. Vid belöning får man gärna ta i lite extra med pratet/berömmet istället. Var konsekvent.

6. Träning skall vara kul! Gör olika saker, både för kropp och knopp! Glöm inte att träna passivitet också! Att kunna koppla av är också viktigt.

7.Träna inkallning! När du startar träningen - kalla aldrig på hunden om du inte är 100% säker på att den kommer. Låt den aldrig misslyckas. Träna på korta avstånd och gärna med lina så att du vet att hunden inte kan hitta på egna lekar. Belöna alltid när hunden kommer.

8. Vänj hunden vid beröring. Hantering skall kännas positiv för hunden. Träna att titta i munnen, ta på tassarna, svansen osv..
Det underlättar vid tex veterinärbesök och kloklippning. Låt andra klappa och stryka på hunden och se till att det är en positiv upplevelse.

9. Bilträna hunden. Första bilturen är oftast när man hämtar valpen och bara det kan vara traumatiskt. Kan man ha hunden bredvid sig(med bilbälte-på båda naturligtvis) så kan man stryka och lugna hunden så att den första bilturen blir en lugn upplevelse. Man kan även träna att sitta i bilen utan att köra för att hunden skall vänja sig med miljön.

10. Ta alltid vara på och skydda din hund. Ta den till veterinär då det behövs. Försäkra hunden så att den kan få den vård som behövs. Se till att den har mat och vatten och glöm inte: ni är en familj nu! Med allt vad det innebär - många år framåt.